faaborg

faaborg-nielsen.dk

Tag på tur i Jylland - følg linksene i menuen til højre

 

 

 

 

 

Hovedmenu:

 

Min startside

Arkæologi

Historiske steder

Historiske personer

Natur, dyr og planter

Jylland Rundt

Skolesider - mest til 7. kl

Alle mine sider

Andet

 

 

E-mail

 

Søren Faaborg Nielsen

Nørrevang 39 Kraghave

4800 Nykøbing F

Tlf. 54 85 80 42

Mobil 21 28 78 21

 

 

 

 

 

 

 

Opdateret 20.08.2021

Racing en sport i fuld fart

At køre i fuld fart er en risikabel sport, der kræver fysisk form og et klart sind. Her er nogle af de faktorer, du skal overveje, før du kaster dig ud i dette spændende eventyr. For det første skal du vide, hvad du melder dig til. At køre bilræs kræver høj fysisk form.

Motorløb er en sport i fuld fart

Selv om motorløb har mange facetter, er hovedattraktionen hastighed. Rivaliseringer og talent er blandt de mange faktorer, der får fans af sporten til at vende tilbage efter mere. Men det mest kraftfulde aspekt ved motorsport er den rene adrenalin, der kommer af at se bilerne accelerere til de højeste hastigheder. Tophastighederne varierer alt efter de forskellige serier og bilkonfigurationer, og den enkelte kørers engagement spiller også en rolle.

Siden de første biler med forbrændingsmotorer kom på vejene, har mennesket søgt efter måder at gøre dem hurtigere på. Den øgede hastighed kom dog med et højere niveau af risiko og konkurrence. Dette førte til hjul-til-hjul-racerløb og fremkomsten af legender som Mario Andretti, Barry Sheene og James Hunt.

Det er en risikabel sport

Racerløb med fuld fart er en risikabel aktivitet for både kørere og tilskuere. Bilernes hastighed er over 150 mph, og det er almindeligt, at et styrt kan medføre døden. Selv om teknologien har forbedret sikkerheden for racerbiler og kørere, er ulykker stadig meget almindelige og kan forårsage alvorlige skader. Disse skader omfatter brækkede knogler, stort blodtab og traumer i hovedet.

Der er større risiko for dødsfald, når bilerne er i store grupper. Det fatale uheld, der dræbte Jason Dupasquier, skete under kvalifikationen. Han var ikke en del af en stor gruppe, og kollisionen fra bilen ramte ham bagfra. Hvis man kører i mindre grupper, vil det dog være med til at minimere antallet af ulykker.

Det kræver fysisk kondition

For at kunne køre løb i fuld fart skal en kører være i top fysisk form. Det betyder, at man skal være i stand til at håndtere store G-styrker, høje temperaturer og en vedvarende puls på 160 til 200 slag i minuttet. Ud over at være i fysisk form skal en kører være i stand til at holde fokus og styre en mekanisk maskine. Kørerens hoved- og kropsvægt vil være op til 900 pund under løbet. Til sammenligning oplever astronauter tre til fire G-kræfter under opsendelsen af en raket.

Det er en videnskab

Racerløb i fuld fart kræver en stor mængde videnskab og færdigheder. Hvis du ikke forstår fysikken i forbindelse med accelerations- og inertiforsinkelse eller den dynamiske kraft i et objekt i bevægelse, kan du miste kontrollen over dit køretøj og ende med at tabe løbet. For at forstå videnskaben bag racerløb i fuld fart skal vi starte med det grundlæggende. 

 

 

 

 

 

 

Jylland Rundt:

 

Spøttrup

Grathe Hede

Vitskøl Kloster

Øm Kloster

Hampen Sø

 

 

Jyderne:

 

Marie Grubbe

St. St. Blicher