VM i fodbold 2022 er den toogtyvende udgave af den internationale fodboldturnering. Det finder sted i landet Qatar. De mandlige landshold fra FIFA's medlemsforbund deltager i turneringen.
Arrangørerne
I årtier har Qatar har Qatar arbejdet på at blive vært for verdensmesterskabet. Landet har brugt 220 mia. dollars på at bygge stadioner og renovere dem til turneringen. I løbet af denne periode har landet gennemgået reformer for at forbedre levestandarden for de lavtlønnede arbejdere i landet.
Men der har været en masse kontroverser omkring begivenheden, primært om dens konsekvenser for menneskerettighederne. Nogle grupper har kritiseret regeringens behandling af vandrende arbejdstagere. Andre har kritiseret sikkerhedsstyrkernes behandling af journalister.
USA har været involveret i optakten til VM i fodbold. Præsident Joe Biden udpegede Qatar som en vigtig ikke-NATO-allieret i marts. Denne betegnelse er et stærkt symbol på det tætte forhold mellem de to lande.
Mens VM har givet mulighed for at styrke Qatars bløde magt, har det været en kilde til kritik på grund af dets indvirkning på miljøet. FIFA hævder, at turneringen vil være den grønneste i historien, men miljøforkæmpere tvivler på det.
Spillesteder
VM i Qatar 2022 vil blive afholdt på otte stadioner, der alle ligger inden for en radius af 55 km fra hovedstaden Doha. Alle spillestederne på nær ét er allerede færdige og klar til at være vært for turneringen.
Syv af spillestederne er nybyggede, mens de resterende to er genbrugte faciliteter. Flere af stadionerne er designet med stærke temaer, der afspejler Qatars kultur og historie. Et af stadionerne er endda bygget op af 974 skibscontainere.
Al Bayt Stadium er det største af VM-stederne i Qatar 2022. Det har en stålstruktur og en skål i tre niveauer. Efter verdensmesterskabet vil det øverste niveau dog blive afmonteret. I stedet vil den blive omdannet til udendørs terrasser.
Al Rayyan er den næststørste by i Qatar. Den ligger 15 minutters kørsel fra Hamad International Airport. Der er også en metrostation i nærheden.
Squads
Værtsnationen for VM i 2022 har endelig offentliggjort sin trup. Selv om listen er relativt ung, er holdet fuld af talent og besidder et stort potentiale.
Landsholdet bliver ledet af den tidligere ungdomstræner fra Barcelona, Felix Sanchez. Han har også arbejdet på Aspire Academy i Qatar, som er verdens førende uddannelsesinstitution inden for fodbold. Hans arbejde har været med til at producere den næste generation af fodboldspillere fra Qatar.
Til turneringen vil Qatar stille med en trup på op til 26 spillere. Det er en forøgelse i forhold til den sædvanlige 23-mandstrup. På trods af at der er mange erfarne spillere i truppen, er der stadig mange svære beslutninger, der skal træffes.
Truppen har mange ukendte størrelser i sig, men der er et par spillere, som vil være med til at styrke landets profil. Der er flere spillere, som sandsynligvis vil starte for landet i turneringen, herunder Akram Afif, Almoez Ali og Bassam Al-Rawi.
Omkostninger
Omkostningerne ved at Qatar er vært for VM i 2022 anslås til hele 220 milliarder dollars. Det er over 15 gange så meget, som Rusland brugte på sin begivenhed i 2018.
Men omkostningerne er blevet debatteret. Regeringsembedsmænd har tilbudt forskellige skøn. En rapport fra nyhedsbureauet Tass citerede et tal på 6,5 milliarder dollars for opførelsen af otte nye stadioner.
Et andet skøn kom fra Hassan Al Thawadi, lederen af det organ, der har til opgave at organisere turneringen. Han hævdede, at udgifterne til stadions vil være på mellem 8 og 10 milliarder dollars, når turneringen er afsluttet om to år.
Qatar har også brugt millioner på infrastrukturprojekter. Der er blevet bygget en ny international lufthavn, hoteller og et metrosystem.
I løbet af det seneste årti har vandrende arbejdstagere arbejdet i landet. Nogle er døde under byggeprocessen.
Kontroverser
Kontroversen omkring VM i Qatar 2022 begyndte med beskyldninger om korruption og bestikkelse. Den er imidlertid vokset til at omfatte en lang række etiske dilemmaer.
Mens kontroverserne omkring turneringen i høj grad har fokuseret på opførelsen af stadions, er behandlingen af vandrende arbejdstagere også blevet undersøgt. Indvandrere fra Sydøstasien blev ofte snydt om deres ansættelse og blev tvunget til at arbejde under umenneskelige forhold. Disse arbejdere er døde, nogle på arbejdspladsen og andre i trafikulykker uden for byggepladsen.
Menneskerettighedsgrupper har kritiseret den qatariske regering for misbrug af vandrende arbejdstagere. Ifølge Amnesty International er forholdene for disse arbejdere forfærdelige og grænsende til moderne slaveri.
Ud over at fordømme behandlingen af arbejdstagerne har menneskerettighedsorganisationen også kritiseret landets love, der forbyder homoseksualitet og andre seksuelle praksisser. Den har også kritiseret det katariske mandlige værgemålssystem, som nægter kvinder beslutninger om reproduktiv sundhed.